Hieronder staan verschillende tips waar je als (a.s.) meerling ouder, misschien wel wat aan hebt, ik heb getracht ze per onderwerp weer te geven. Klik boven de lijn op het onderwerp waar je snel wat van wilt lezen of wandel "gewoon" door deze pagina.
Klik op
om hier weer te komen.
En heb je zelf nog een handige tip, klik dan onderaan de pagina om je tip te mailen.

 

Voor de bevalling:

opsommingsteken

Toen wij wisten dat wij van een drieling zwanger waren, zijn wij lid geworden van de Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (NVOM), via hun rubriek "Te koop" hebben wij de meeste spullen voordelig kunnen kopen, zoals 3 bedjes, commode, maxi-cosi, wandelwagen, etc. Maar later ook speelgoed en fietsjes.

opsommingsteken

Wij kregen de tip van onze gynaecoloog om verschillende begin letters te kiezen voor de namen voor de kinderen, dit om later geen problemen te krijgen met de post voor de verschillende kinderen.

opsommingsteken

Schaf niet het dubbele/driedubbele, etc aan van wat je moet hebben als uitzet. Heel veel dingen heb je niet meer nodig als bij een eenling bevalling/zwangerschap. Kijk ook eens bij de rubriek "Tweelingen" of "Drielingen", daar vind je ook lijsten voor de uitzet, die je nu ook uit kunt printen.

opsommingsteken

Begin op tijd met het inrichten van de babykamer, want je moet er rekening mee houden dat de kinderen te vroeg worden geboren en dat je zelf misschien voor de bevalling moet worden opgenomen in een ziekenhuis, of dat je zelf niks meer kunt doen.

opsommingsteken

Neem veel rust en luister goed naar je lichaam. Ga zonodig minder uren werken en laat huishoudelijke klusjes overnemen door je partner/ouders/vrienden. Slik in ieder geval foliumzuur.

opsommingsteken

Laat je goed inlichten over de bevalling, houd er rekening mee dat je kinderen in een couveuse terecht kunnen komen. Hou er rekening mee dat je in het ziekenhuis moet bevallen en dat je eventueel een keizersnede kunt verwachten. Ga bijvoorbeeld van te voren in het ziekenhuis kijken waar je gaat bevallen.

opsommingsteken

Probeer van te voren iets af te spreken met het kraambureau/thuiszorg over de tijd van extra hulp, wanneer de kinderen thuis komen.

opsommingsteken

Zorg dat je een koffertje klaar hebt staan voor "nood" gevallen.


 

 

Vervoer:

opsommingsteken

Wij hebben voor vervoer in de auto heel lang gebruik gemaakt van de maxi-cosi's, omdat wij dat makkelijk dragen vonden, bovendien kon je de kinderen neerzetten als je ergens kwam en had je de handen even vrij. Zo hadden de kinderen gelijk hun zitplaats. Wij hadden ze altijd alledrie op de achterbank naast elkaar tegen de rijrichting in. Daarna zijn wij overgestapt op "gewone" autostoelen (3 op de achterbank) en nu 3 goedkope stoelverhogers.

opsommingsteken

Voor het wandelen hadden wij een Streng kinderwagen 2+1, een grote bolderkar (om ook eens alleen met de meiden op pad te gaan, toen ze te groot werden voor de kinderwagen) en drie "gewone" buggy's, waarvan wij er 2 aan elkaar konden koppelen. Voordeel hiervan was, dat wanneer wij met meerdere mensen waren, ieder een gewone buggy had. Wanneer wij met z'n tween waren, namen wij de kinderwagen, anders werden wij te breed.

opsommingsteken

Als je over moet gaan op de aanschaf van een andere auto, let er dan op dat er voldoende 3-puntsgordels aanwezig zijn (dit i.v.m. de eventuele aanwezigheid van een airbag aan de bijrijderkant). Dit geldt natuurlijk alleen vanaf een drieling of meer. En houd rekening met bagageruimte voor bijv. een meerlingbuggy.
Deze tip kregen wij van Bas en Ester
Note van webmaster: bij onze auto konden wij de airbags uit of aan zetten.

 

 

Verzorging:
opsommingsteken

Wij hebben altijd papierenluiers gebruikt, toen de kinderen klein waren, gebruikten wij goedkopen luiers (eigen merken van bijv. Kruidvat, Schlecker), want er wordt in het begin toch regelmatig verschoont.
Toen de kinderen wat groter werden, gebruikte we alleen goedkopen luiers voor overdag, voor de nacht gebruikte wij over het algemeen Huggies. Die bevielen ons gewoon het best. Maar Pampers waren ook goed. Ook hebben wij oefenbroekjes gehad van een eigen merk, die goed bevielen.

opsommingsteken

Met het zindelijk "maken" hebben wij gewacht tot er een mooie zomer, was, zodat de kinderen in hun blootje achterhuis konden lopen en dan het potje in de tuin. Bij ons was dit toen ze al 3 waren, misschien een beetje laat, maar door het warme weer, hadden wij de dekbedden van de bedden gedaan en gelijk voor de nachten geoefend. Dit ging met af en toe kleine ongelukjes 's morgens ook heel goed. De eerste 2 nachten wilden wij ze tegen 23.00 uur laten plassen, maar we hadden moeite om de kinderen wakker te krijgen, dus besloten wij dit niet meer te doen. Binnen 2 weken waren de kinderen overdag en 's nachts zindelijk, ook de ontlasting ging gewoon op de wc. Misschien ging het juist wel zo goed, omdat ze al wat ouder waren. Bovendien zagen wij het  niet zitten om de hele dag met de pot en het aan- en uitkleden van de kinderen bezig te zijn.

opsommingsteken

Toen de kinderen klein waren, deden wij ze om de beurt in het babybadje, dit wisselde wij altijd af, wie vandaag het laatst in bad was geweest, gaat morgen als eerste. De andere kinderen "wachten" dan in hun ledikantje ik zorgde dan voor wat speelgoed. Om het water weg te laten lopen zette ik een emmer onder het badje die ik dan steeds leegde in de wc. Later toen de kinderen uit het badje waren gegroeid en wij de luxe van een ligbad hadden en de kinderen goed konden zitten, gingen ze tegelijk in bad. Dat doen wij nu nog steeds,
alleen is er nu het douchen bij gekomen, wij hebben namelijk de douche in bad, nu gaan de kinderen om de beurt onder de douche en doordat wij de stop erin hebben zitten, zitten de andere twee kinderen in het warme water.

opsommingsteken

De kinderen hebben wij eigenlijk nooit hetzelfde gekleed, omdat wij vinden dat het 3 verschillende individuen zijn. Kleding die wij hetzelfde kregen, deden wij er bijvoorbeeld andere kleuren sokjes of slofjes onder, ieder heeft zijn eigen kleding en vaak ook kleur. Groot voordeel was, dat wanneer er een van de kinderen ging spugen of de kleren vies waren, werd er gewoon schone kleren gepakt, zonder dat het opviel dat diegene iets anders aan had. Bovendien zijn ze tevens makkelijk te herkennen op foto's. Dit omdat Ilse & Mandy een-eiige zijn en bijna niet te onderscheiden van de zij- of achterkant. Zelfs Joyce heeft nu nog moeite wie wie is wanneer ze allemaal bloot zijn.

opsommingsteken

We leggen altijd de setjes kleding bij elkaar in de kast, ook de sokken worden per 3 paar bij elkaar opgevouwen. Vaak leggen wij de kleding ook van te voren klaar.

opsommingsteken

Toen de kinderen nog klein waren, legde ik ze met hun tween in n bedje, met de voeten naar elkaar toe. Het dekentje werd dan in het midden dwars over het bedje heen gelegd, en was nog ruim genoeg om beide kinderen te bedekken. Ze hebben zo toch tot bijna 7 maanden bij elkaar gelegen en hadden het er best naar hun zin.
We woonden toen nog erg klein, en het was op deze manier ruimtebesparend.
Deze tip kregen wij van Linda, zij heeft een tweeling van inmiddels 10 jaar.

 

 

Eten & Drinken:
opsommingsteken

Voor het voeden, zetten wij de maxi-cosi's op de 3-zitsbank en deden handdoekrollen onder de flessen, zo kun je alleen de kinderen voeden, zelf kun je er tegenover zitten en alles goed in de gaten houden.

opsommingsteken

Ieder kind had haar eigen flessen/bekers, per kind hadden wij tenminste 2 flessen. De voeding maakte wij altijd voor een hele dag. Daarvoor hadden wij voor ieder kind een kan. Daarmee waren we 's morgens of 's middags even druk, maar voor de andere voedingen konden wij zo de flessen vullen en hoefde je alleen de flessen even op te warmen in de magnetron.

opsommingsteken

Wij zijn heel lang doorgegaan met het geven van de papfles 's morgens, omdat dat veel sneller ging dan pap op het bord of een boterham.

opsommingsteken

Het warm eten geven kan nogal eens wat ongeduld opleveren, bij de kleintjes, ik zette ze in de kindereetstoelen, naast elkaar, maakte 1 bord warm eten, eng af ze 1 voor 1 een hap, als het eerste mondje leeg was kon die direct weer gevuld worden, dat heeft ons heel wat (geduldstraantjes) gespaard en 1 volwassenen prakje was voldoende voor alledrie. 
Deze tip kregen wij van Sandra & Leon. 

opsommingsteken

Wij geven de kinderen eten in de maxi-cosi, maar dan met een pvc buis horizontaal om de beugel en dan de fles met 2 elastiekjes vastmaken zodoende geeft de fles lekker mee tijdens het drinken. Gaat echt perfect.
Deze tip kregen wij van Karin, zij gebruikte het bij haar drieling.

opsommingsteken

Veel jonge meiden vinden het erg leuk om te helpen met de fles geven, badderen, eten geven, naar bed brengen, enz. (ik ben er zelf ook zo een). Er woont vast wel een meisje van rond de 11 jaar bij u in de buurt, vraag eens of zij een keertje wil komen helpen met de fles geven of zo. Het is misschien maar een kleine hulp, maar zo kunnen jullie er allebei een nemen, en is het niet zo'n gedoe van om de beurt enzo. (bij tweelingen). Ikzelf ben 13 en ga ook erg graag helpen bij een tweeling uit de buurt. Moeder van die tweeling: "Ik vind het makkelijk als Rianne er is, en het is ook nog eens gezellig!"
Deze tip kregen wij van Rianne, een echte tweelingfan. 

opsommingsteken

Wij gaven de flesjes ook altijd in de Easy-bob. Aan het draaggedeelte van de Easy-bob hebben wij een Nijntje speelelastiek gespannen (speciaal voor de Easy-bob en andere merken stoeltjes) Wij hebben hierop de fles neergelegd. De Nijntjes hielden de fles op zijn plaats en zo konden onze meiden de flessen perfect leegdrinken. Ideaal, vooral ook voor de ouders.
Deze tip kregen wij van Brenda Beuns.

 

 

Tijdbesparende tips:
opsommingsteken

Wij legden de kinderen overdag in de box, ook voor het slapen, zodat wij niet de hele dag bezig waren op en neer te lopen van boven naar beneden. Groot voordeel hiervan is dat je de kinderen ook op hun buik kunt laten slapen.

opsommingsteken

Maak gebruik van alle hulp die je kunt krijgen, het is fijn als er mensen op bezoek komen, rond etenstijd voor de kinderen, vaak vindt de visite het ook erg leuk om de fles te geven. Sla ook geen hulp af, als iemand je bijv. aanbied om de was even te doen. (Al wordt het dan op een andere manier gedaan).

opsommingsteken

Je moet makkelijk worden over zaken, die je eerder wel belangrijk vond en dan bedoel ik zaken, zoals het huishouden, grote beurten werden gedaan als de kinderen naar bed waren, het huis werd bijgehouden als de kinderen hun middagslaapje deden. Veel dingen die "vroeger" gestreken werden, worden nu gewoon opgevouwen. En de wasdroger was een uitkomst, want al dat kleine spul ophangen kost veel tijd. Wel hielden wij rekening met het eventueel krimpen van de was en kochten de kleding (voornamelijk ondergoed en pyjama's) een maatje groter.

opsommingsteken

Wij hoefden geen magnetron aan te schaffen, maar heb je er geen, is die overweging toch zeker de moeite waard. Het scheelt je enorm in tijd, later ook met potjes warm maken en wij kookten de spenen ook meestal uit in een ovenschaaltje in de magnetron.

opsommingsteken

Wij hadden ook een flessen sterilisator waar wij 6 flessen in kwijt konden.

opsommingsteken

Wij hebben de kinderen bij elkaar op de kamer slapen, omdat de kinderen altijd gewend zijn samen op n kamer te slapen, worden ze bijna niet wakker van elkaar. Bovendien heb je dan maar 1 babyfoon, 1 commode, etc. nodig. Wij hebben hiervoor de middelgrote slaapkamer in gebruik, daar staan nu ook 3 "gewone" bedden en een grote en kleine kledingkast. Van de kleinste slaapkamer, hebben wij toen de kinderen naar school gingen
een speelkamer gemaakt.

opsommingsteken

Wij hadden 2 aankleedkussens, 1 voor boven en 1 voor beneden, zo hoefde wij niet iedere keer naar boven om de kinderen te verschonen. Uiteraard hadden wij ook een stapeltje luiers en doekjes beneden liggen.

 

 

Overige tips:
opsommingsteken

Heel veel speelgoed kopen wij in enkelvoud, zodat ze leren te delen en wachten op elkaar. Uit onze ervaring is gebleken dat wanneer je toch 3 dezelfde dingen hebt, ze allemaal met dat ene ding willen spelen. Natuurlijk heb je ook speelgoed zoals bijv. poppenbuggy's waar wij er dan wel 3 van hebben, waarvan 1 een "echte wandelwagen".

opsommingsteken

In het begin hadden wij 1 box met verstelbare bodem, hoe groter de kinderen werden en dus meer ruimte nodig hadden, kwamen er 2 boxen bij. Wij hebben ze heel lang in de box gehad en zelfs nog 1 box in de kamer laten staan, toen de kinderen 's middags nog gingen slapen, dan zette ik de andere kinderen in de box, zodat ik met een gerust hart de ander naar bed kon brengen. 

opsommingsteken

Toen de kinderen begonnen te lopen, hebben wij steeds stukken van de kamer afgebakend, met bijv. de bank en een speelgoedkist voor de keuken. Daardoor hadden ze veel ruimte en was het toch veilig.

opsommingsteken

Wij hebben spullen die gevaarlijk voor de kinderen kunnen zijn en spullen waar wij erg aan gehecht waren weggezet, maar er zijn wel andere spullen voor in de plaats gezet, zodat ze wel leerden dat ze van "onze" spullen af moesten blijven. Soms voel je je net een politieagent, maar even vol houden het is echt de moeite waard. En sneuveld er dan een keer iets, is het niet zo erg.

opsommingsteken

Denk aan veiligheid, ook zijn ze nog maar klein, denk aan stopcontacten, schoonmaakmiddelen, traphekjes, asbakken, prullenbakken, voer van huisdieren, restjes drank in glazen op tafel, etc.

opsommingsteken

Probeer zo lang mogelijk het middagslaapje te handhaven, dat vond ik heerlijk om of zelf even bij te komen en lekker te niksen of om eens even tijd te hebben om bijvoorbeeld de ramen te zemen of andere karwijtjes die je moeilijk kunt doen als de kinderen wakker zijn.

opsommingsteken Als eerste complimenten voor de leuke site. Ik ben dan geen moeder van een tweeling, maar zelf een van een eeneiige tweeling. Uit ervaring heb ik misschien een goede tip. Mijn zusje en ik werden 31 jaar geleden geboren als tweede en derde kind in ons gezin. Mijn ouders besloten toen om geen verschil in opvoeding te geven met onze 4.5 jaar oudere zus. Dat betekende automatisch dat we naar de zelfde school en sport vereniging gingen. Maar het probleem dat we toen tegen kwamen, was dat we altijd werden gezien als de tweeling. bijv.: met je partijtje een cadeau samen.

Toen mijn ouders hier achter kwamen, hebben ze ons toen we 12 jaar werden bewust op anderen scholen en verenigingen gedaan om een eigen leven en vrienden kring op te bouwen. Toen waren we hier niet blij mee. Toen we een jaar of 17 waren trokken we dan ook weer naar elkaar toe. Maar achter af gezien zijn met deze periode erg blij want we hebben naast een goede zusterband ook een eigen sociaal leven.
Deze tip uit de praktijk kregen wij van  Lolente 

 

opsommingsteken

Hallo allemaal,
Ik ben zelf een mama van een drieling van 6 jaar en dan heb ik nog een dochtertje van 7 jaar. Het zijn vooral praktische tips die ik vind, maar ik zou ook eens graag horen hoe het zit met de opvoeding van de kinderen. Met ons 4 kinderen gaat het goed, alleen beginnen ze de laatste tijd toch wel aardig ruzie te maken en dan zit ik toch wel eens met mijn handen in mijn haar. Ik weet dat consequent zijn de beste manier is maar soms heb ik de energie er niet meer voor. Hoe lossen jullie dit op? groetjes lieve en kroost 
lievevandewal@hotmail.com

opsommingsteken Omdat mijn vrouw er een is van een tweeling en de ervaring heeft dat zij vaak gezien worden als een persoon, hebben wij besloten dat wij anderen duidelijk willen maken dat het om twee unieke mensen gaat.Wij hadden dus voor ieder van hen een eigen geboortekaart.Wij hopen hiermee de eerste aanzet te geven dat wij onze kinderen zien als twee unieke kinderen en niet als een.

De kaart was hetzelfde en de tekst ook. Er stond wel in dat zij de tweelingbroer waren van. De kaarten werden wel in dezelfde enveloppe verstuurd. Als geboortegedicht hadden wij:
Geboortedatum en geslacht zijn identiek,
toch zijn onze zoons uniek
Dat vinden wij heel wat waard
dus heeft ieder z'n eigen kaart.
Wij hebben heel veel leuke reacties gekregen. Misschien voor andere a.s. ouders een idee.
Leuke site trouwens, Rene

opsommingsteken Wij hebben een drieling en ze zijn nu te oud voor een box. We hebben dan ook drie boxen uit elkaar gehaald en hiervan 1 grote box van gemaakt. het voordeel is dat ze nu meer ruimte hebben en bij elkaar in de box kunnen. Tevens hebben we van hekwerk een grote box buiten op het gras gemaakt waar ze met mooi weer veilig kunnen spelen.

We hebben na de geboorte via het RIO Regionaal Indicatie Orgaan een hulpindicatie laten opmaken.
Dit houdt in dat je hulp krijgt en afhankelijk van je inkomen betaal je een eigen bijdrage (Wij betalen nu bijvoorbeeld voor 15 uur 69 euro, dit is het maximum geloof ik). De hulp zelf komt of van de thuiszorg of van erkende particuliere organisatie.
Deze tips kregen wij van de fam. de Vries 

opsommingsteken Hallo
Bij de babywinkels zijn er rekken te koop, je kunt daar een stuk van je huiskamer mee afzetten. Dat zelfde rek kun je ook gemakkelijk los maken en opklappen en dan b.v meenemen naar het strand of naar je familie en kun je het in de ronde zetten en aan elkaar klikken. Er zit een deurtje in voor gemakkelijk in en uit te lopen. Je maakt het van muur tot muur, dus niks in de grond. Het is ideaal. Wij hebben 1/3 van de huiskamer afgezet (eethoek naar de zolder) en daar drie boxen in gezet en dan hebben ze nog genoeg ruimte om te spelen.
Heb je nog vragen, vraag het gerust.
leonie1@home.nl  Groetjes van deze drieling moeder uit Brabant (Tilburg)

 
opsommingsteken Hallo allemaal,
Misschien een mooie tip voor mensen die zwanger zijn van een tweeling.
Wij hebben een duo Urban Jungle gekocht bij Tangara in Udenhout.
Een complete wagen is daar ongeveer euro 150,00 goedkoper. Ook de kamertjes en overige artikelen voor onze meiden hebben wij daar goedkoper kunnen kopen.
Het kost toch al genoeg dus alles wat voordeliger kan is meegenomen.
Deze tip kregen wij van Monique
 
opsommingsteken Afgelopen maanden ben ik bezig geweest met een site waar de prijzen van luiers en babyvoeding worden vergeleken. Vooral de ouders van meerlingen zouden hier baat bij kunnen hebben.
www.degoedkoopsteluiers.nl 

 

 

 

 

 

Heb jij misschien nog een handige of gouden tip voor ons?